Vámi požadované informace:
Provedeným rozborem bylo, dle této laboratoře akreditovanou metodou ověřeno, že v případě 20 (ze 24) vzorků došlo k překroční maximální hranice přetlaku, která je pro perlivá vína stanovena na max. 2,5 baru, přičemž 13 vzorků překročilo hranici 3 barů stanovenou jako minimální pro šumivá vína a 7 vzorků nebylo možno zařadit ani do kategorie perlivých vín ani do kategorie šumivých vín v důsledku toho, že tyto vzorky překračují horní hranici přetlak ustanovenou pro perlivá vína, avšak nedosahují minimální hranice stanovené pro vína šumivá. Tímto podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, žádám o poskytnutí informace o tom, jak bylo naloženo se zaslaným podnětem, zda byla provedena kontrola a případně s jakým výsledkem.
Poskytnuté informace:
Povinný subjekt se prostřednictvím dotčených celních úřadů zabýval Vaším podnětem velmi podrobně. Na jeho základě bylo prověřeno 37 daňových subjektů a v rámci vykonaných místních šetření bylo odebráno celkem 24 vzorků, u kterých správce daně nabyl pochybnosti o správném zdanění. Jednalo se o lahve vína uzavřené jinou než hřibovitou zátkou, upevněnou zvláštním úchytným zařízením, která by v souladu s ustanovením § 93 odst. 2 zákona č.353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o spotřebních daních“), jasně definovala víno jakožto šumivé. Tyto vzorky (především vína typu „prosecco“) byly analyzovány Celně technickou laboratoří (která je akreditována k příslušným rozborům), mimo jiné, za účelem stanovení přetlaku v láhvi. Celně technická laboratoř použila jako metodu stanovení zkoušku V02-14(OIV MA-AS3 14-01), která stanoví celkový obsah CO2 a z této hodnoty se vypočítává teoretická hodnota přetlaku v láhvi, jenž je odvozen pouze od obsahu CO2, což koresponduje přímo s výše uvedeným ustanovením zákona o spotřebních daních („…nebo které při uzavřeném obsahu při 20°C mají přetlak 3 bary a více, který lze odvodit z přítomnosti rozpuštěného oxidu uhličitého…“). Z výsledků vyplynulo, že 23 analyzovaných vzorků vín z celkových 24 odebraných vzorků vykazovalo nižší hodnotu přetlaku CO2, než je hranice stanovená zákonem o spotřebních daních pro šumivá vína. U jediného z analyzovaných vzorků vín byl přetlak CO2 v hraničních hodnotách, kdy s přihlédnutím ke stanovené nejistotě měření lze tyto výsledky interpretovat ve prospěch subjektu.