Celní správa ČR v souvislosti s bojem proti epidemii koronaviru COVID-19 vydala 53 povolení umožňujících denaturaci lihu a jeho následné použití pro výrobu desinfekčních prostředků. Díky tomu už mohly jednotlivé subjekty zpracovat 4 870 547 litrů lihu. Kromě zpracovatelů lihu a lihovin jde například o výrobce kosmetiky, čisticích prostředků, vonných látek, laboratorních nebo jiných chemikálií. Povolení jsme vydali ale také hasičům, některým krajským úřadům nebo školám.
K výrobě desinfekčních směsí je potřeba mít příslušná povolení Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zemědělství a místně příslušného celního úřadu, přičemž Celní správa ČR nabízí pomoc s jejich vyřízením.
Dle zákona o lihu je nezbytné, aby celníci byli přítomni u každé denaturace. Dohled Celní správy ČR (správce daně) spočívá zejména v kontrole, zda jsou plněny podmínky vyplývající ze zákona o lihu a z jeho prováděcí vyhlášky a zda nejsou porušeny zákazy a omezení dané zákonem o lihu. V současné době celníci denaturaci nejen přímo kontrolují, jak je zavazuje zákon, ale jsou i maximálně nápomocni, aby denaturace probíhaly správně a současně rychle, a to dle potřeb lihovaru často 12 hodin denně a o sobotách a nedělích.
Denaturaci lihu je nutné provést jednak z daňového hlediska (denaturovaný líh je osvobozený od spotřební daně), jednak se tím zabrání jeho dalšímu zneužití k výrobě alkoholických nápojů. Při denaturaci musí být veškeré množství lihu a denaturačních prostředků vstupujících do denaturace spolehlivě změřeno.
Případnou analýzou vzorků denaturovaného lihu se ověřuje správnost a úplnost denaturace, a zda množství denaturačních prostředků obsažených v denaturovaném lihu splňuje minimální limity dané zákonem o lihu, resp. jeho prováděcí vyhláškou.
Na hraničních přechodech jsou v boji s pandemií koronaviru COVID-19 i nadále nasazeny stovky celníků.